Leren filosoferen als God in Frankrijk

October 1, 2018

In de nazomerzon van september 2018 was het dan zover: de eerste aflevering van de CURSUSWEEK LEREN FILOSOFEREN zag het licht. In de prachtige Franse Morvan trad op het al even heerlijke Landgoed l'Huy Préau een groepje cursisten aan die onder begeleiding van de bevriende denkadviseurs Edu Feltmann, Jorrit Stevens en Paul Toebes een week zouden (leren) filosoferen. Zo gezegd, zo gedaan.

 

Gezien het heerlijke nazomerweer, besloten we gezamenlijk de prachtige Bibliotheek als cursusruimte toch links te laten liggen en lekker buiten op een van de vele terrassen te gaan zitten, soms in de zon en soms in de koelte van de schaduw van bomen. Eerst diepten we maar eens uit wat 'leren' eigenlijk betekent in de naam 'Cursusweek Leren Filosoferen'. Schijnbaar voor ze er erg in hadden, waren de deelnemers met elkaar aan het filosoferen. Gedurende de week werden er verdiepingen, technieken en onderwerpen ingebracht door deelnemers en de docent-begeleiders, waardoor ook het begrip 'filosoferen' steeds meer betekenis én handvatten kreeg. De docenten ondervonden al snel dat de deelnemers (nóg) eigenwijzer werden! En dat beviel deelnemers en docent-begeleiders goed.

 

 

Tussen de bedrijven door was er voldoende ruimte voor ontspanning. Die 'ruimte' hielp ook om de stof te laten bezinken of om er informeel over door te praten.

 

In de late middag en avond werd er vaak nog geconverseerd over het geleerde, onder het genot van Pastis51, een zwoele rode of koele witte wijn. Het heerlijke vegetarische eten dat geserveerd werd door de medewerker