top of page

GrasFabriek themasessie op De 4e Nationale Dag van de Zelforganisatie

Naast bekende sprekers als Dick Swaab (neurobioloog & hersenonderzoeker) en Mark Mieras (wetenschapsjournalist NRC, Volkskrant, etc. & mediapersoonlijkheid), TNO & TU Delft, was Jorrit Stevens (adviseur & partner GrasFabriek) c.s. uitgenodigd om een themasessie te verzorgen in de Van Beuningen Zaal in De Doelen te Rotterdam. Iris Meerts (directeur Stichting Zelforganisatie) vervulde op voortreffelijke wijze de rol van dagvoorzitter.

Het thema van de door Stevens (GrasFabriek) c.s. verzorgde themasessie was (de tekst in het programmaboekje):

Van organisatie naar organiseren

‘Mensen weten wat ze doen. Vaak weten ze waarom ze doen wat ze doen. Maar wat ze niet weten, is wat hetgeen ze doen, doet.’ – Michel Foucault

Waar mensen zijn, werken mensen samen. Waar mensen samenwerken, organiseren zij die samenwerking. Het ‘organiseren’ van ‘samenwerking’ gebeurt vaak in een ‘organisatie’. In organisaties werken managers en medewerkers (samen) om organisatiedoelen te behalen, veelal ten behoeve van klanten.

In deze workshop nodigen we u uit om, met ons, te ervaren en te onderzoeken wat we (kunnen) denken en doen als het gaat om: ‘samenwerken’, ‘(zelf)organiseren’ en ‘organisaties’ en, om met Foucault te spreken, wat dat (met u en met anderen) ‘doet’.

Stevens (GrasFabriek) in gesprek met enkele deelnemers

De zeer drukbezochte themasessie in De Doelen leidde bij veel deelnemers tot, voor hun onverwachte, inzichten. Zoals (een mevrouw): 'Eigenlijk echt gek dat klanten, managers en medewerkers zo met elkaar omgaan. Ik moet hier echt nog even over nadenken.' En een ander (een meneer): 'Hoe je elkaar dit ongemerkt en, euhm.. je bedoelt het toch goed maar, elkaar dit aandoet. Ik neem dit zeker mee naar mijn werk. Hier moeten we wat mee.'

De themasessie zelf bestond uit een schijnbaar 'chaotisch' en zichtbaar 'plezierig' samenwerken van deelnemers die hoog gewaardeerd werd. Ondertussen wordt er door deze vorm van learning by doing op een hele leuke en laagdrempelige manier diepgaande inzichten verworven over de samenwerking tussen en het organiseren door klanten / burgers, medewerkers en managers die toegepast kunnen worden op de samenwerking en het organiseren in de eigen werkkring / organisatie.

Geïnteresseerd om dit ook in uw organisatie in house te laten plaatsvinden met uw team(s)?

Duur: Minimaal: 1,5 uur. Dagsessies en meerdaagse bijeenkomsten zijn ook mogelijk.

Neem contact op met GrasFabriek voor een sessie die precies op maat is voor uw situatie. Naar contactpagina.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page