top of page

GrasFabriek is mede-oprichter MAI


Het Marina Abramović Institute (MAI) is een multifunctionele museumruimte, opgericht in Hudson, New York (in de Verenigde Staten). GrasFabriek was één van de 'Founders' van het MAI. Marina Abramović is een wereldberoemde, in New York woonachtige Servische performance kunstenaar die haar carriere in de Jaren 70 begon. Haar werk verkent de relatie tussen kunstenaar en publiek, de grenzen van het menselijk lichaam en de mogelijkheden van de geest. Ook op de Nederlandse televisie werd de (HBO-)documentaire over haar indrukwekkende 'The Artist is Present' -performance die in het MOMA plaatsvond, uitgezonden, zie hier:

MAI wil een platform bieden voor "long durational works" - dat kan betrekking hebben op muziek, opera, film, theater, performance art, wetenschap enzovoorts. Een "long durational work" moedigt zowel de performers als het publiek aan om te onderzoeken wat er buiten de lijnen van traditionele beleving van tijd te vinden is en welke betekenis die ervaring voor hun heeft.

De Abramovic Methode

MAI gaat uit van wat is gaan heten: de "Abramovic Methode". Daarmee worden deelnemers in staat gesteld om vaardigheden te ontwikkelen waarmee deze langdurende performances geobserveerd kunnen worden door: "een serie oefeningen en omgevingen, ontworpen om het bewustzijn van de fysieke en mentale ervaringen van deelnemers in het hier en nu te verhogen." Oefeningen bestaan bijvoorbeeld uit het (urenlang) tellen van rijstkorrels, een glas water drinken en het schrijven van je naam op een vel papier. Zie ook de twee filmclipjes hieronder.

Het gebouw

Abramović kocht de bouwplaats en het gebouw voor het Instituut in 2007. Het gebouw in Hudson, New York, stamde uit 1933 en werd ooit gebruikt als theater en tenniscentrum. Het gebouw zal worden gerenoveerd naar een ontwerp van, naar onze mening, de beste architect ter wereld, de Nederlandse Rem Koolhaas en zijn collega Shohei Shigematsu van OMA.

Oprichters: lady gaga, Jay-Z en... GrasFabriek!

Vanaf 2013, in de vroege ontwerpfase van dit project werd een crowdfunding actie gelanceerd om dit unieke project te realiseren. Naast GrasFabriek behoren tot de founders ook beroemdheden als Lady Gaga en Jay-Z. Lady Gaga doneerde $100,000 als bijdrage om het Instituut op te richten via haar Haus of Gaga.

Game designer Pippin Barr brengt een aantal thematische werken uit voor MAI. Het Digitale Marina Abramovic Institute, die spelers in staat stelt om een virtuele web-based versie van het instituut te bezoeken, zag in de herfst van 2013 het licht. Ook werden er begin 2014 diverse kleine web games uitgebracht.

---

GrasFabriek | Veranderen met betekenis

Comments


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page