top of page

GrasFabriek feliciteert nieuwe Moslimomroep


De nieuwe Stichting Zendtijd Moslims (SZM), de samenwerking van SMO en SMON, treedt toe tot het publieke omroepbestel

Het Commissariaat voor de Media heeft de nieuwe moslimomroep SZM een uitzendvergunning verstrekt voor het verzorgen van radio- en tv-programma's op grond van de islam. De vergunning geldt tot en met 31 december 2015, maakte het Commissariaat donderdag bekend.

Op basis van de omvang van de Islamitische stroming in Nederland, krijgt de SZM per jaar 175 uur en 12 minuten op de publieke radio. Op tv krijgt de nieuwe moslimomroep 58 uur en 12 minuten tot zijn beschikking. De SZM dient de beschikbaar gestelde uren te gebruiken voor programma's op religieus gebied. Het besluit van het Commissariaat is het sluitstuk van een langdurig, ingewikkeld proces waarbij meerdere vergunningsaanvragers betrokken waren. Het Commissariaat voor de Media dwong de SMO en de SMON samen te werken. Dat zowel de SMO en de SMON volgens het Commissariaat al voldoende representatief was, stond al vast . De omroeporganisatie word financieel en organisatorisch ondergebracht bij de NTR. De komst van de SZM is opvallend. Voor kleine levensbeschouwelijke omroepen is in het toekomstige en compacte omroepbestel geen plek meer. De publieke omroep telt vanaf 2016 nog maximaal acht omroeporganisaties.

Jorrit Stevens en Henk van Esch, thans beide als adviseur verbonden aan GrasFabriek, verzorgden zowel de proces- en project(bege)leiding voor de vorming van de Stichting Moslimomroep. Dit mag met recht een huzarenstukje heten: voor het eerst in de geschiedenis van West-Europa en misschien wel de wereld, werken de grootste Nederlandse koepelorganisaties binnen de Islam samen. Vooral bijzonder is dat alle door de Nederlandse overheid erkende hoofdstromingen binnen de Islam één stichting oprichten waarmee zij gezamenlijk een aanvraag voor zendtijd bij het Commissariaat indienden. Deze stichting bestond uit maar liefst 23 etniciteiten!

Gek genoeg wees het Commissariaat voor de Media de aanvraag af. Onder andere de SMO stapte daarop naar de rechter. De rechter in eerste aanleg én in hoger beroep stelde de SMO daarop alsnog in het gelijk en het CvdM dus in het ongelijk. Nu wordt de slepende toetredingsprocedure bekroond met zendtijd voor de SMO die zich nu dus samen met de SMON in de SZM heeft verenigd. De zendtijdtoekenning aan de SZM die de uitzendingen laat verzorgen door de Moslim Omroep, is wat ons betreft van harte verdiend. Van harte gefeliciteerd!

---

Bron: diversen waaronder Parool / CvdM

Comments


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page