top of page

Leren filosoferen als God in Frankrijk

In de nazomerzon van september 2018 was het dan zover: de eerste aflevering van de CURSUSWEEK LEREN FILOSOFEREN zag het licht. In de prachtige Franse Morvan trad op het al even heerlijke Landgoed l'Huy Préau een groepje cursisten aan die onder begeleiding van de bevriende denkadviseurs Edu Feltmann, Jorrit Stevens en Paul Toebes een week zouden (leren) filosoferen. Zo gezegd, zo gedaan.

Aan het ontbijt

Gezien het heerlijke nazomerweer, besloten we gezamenlijk de prachtige Bibliotheek als cursusruimte toch links te laten liggen en lekker buiten op een van de vele terrassen te gaan zitten, soms in de zon en soms in de koelte van de schaduw van bomen. Eerst diepten we maar eens uit wat 'leren' eigenlijk betekent in de naam 'Cursusweek Leren Filosoferen'. Schijnbaar voor ze er erg in hadden, waren de deelnemers met elkaar aan het filosoferen. Gedurende de week werden er verdiepingen, technieken en onderwerpen ingebracht door deelnemers en de docent-begeleiders, waardoor ook het begrip 'filosoferen' steeds meer betekenis én handvatten kreeg. De docenten ondervonden al snel dat de deelnemers (nóg) eigenwijzer werden! En dat beviel deelnemers en docent-begeleiders goed.

Tussen de bedrijven door was er voldoende ruimte voor ontspanning. Die 'ruimte' hielp ook om de stof te laten bezinken of om er informeel over door te praten.

Een deel van de groep voor aanvang van het ochtendgedeelte

In de late middag en avond werd er vaak nog geconverseerd over het geleerde, onder het genot van Pastis51, een zwoele rode of koele witte wijn. Het heerlijke vegetarische eten dat geserveerd werd door de medewerkers van het Landgoed, kwam voor het overgrote deel letterlijk van eigen grond. Men exploiteert het Landgoed namelijk grotendeels zelfvoorzienend. Er werd door zowel deelnemers als docenten verlekkerd uitgekeken naar de drie gangen 's avonds en ook het ontbijt en lunch waren onderbrekingen van het cursusgedeelte die meer dan prettig waren...

Geïnteresseerden uit ons groepje werden in de vrije gedeelten in de gelegenheid gesteld om kennis te nemen van hoe dat precies gaat: (grotendeels) zelfvoorzienend wonen, verbouwen en leven. Dit hield tevens een mooie wandeling / rondleiding over het bijzondere Landgoed in, waaronder een inkijkje in het verbouwen van het eigen voedsel dat we ons dus gedurende die week dus ook zelf lieten smaken.

'Zal ik een een tekst voor een hele goede aanbeveling aanleveren?

IK gún deze cursusweek echt ook aan anderen.'

--- Spontaan voorstel van een deelnemer in de groep 2018

En als je dan zo'n relaxte week in de buitenlucht doorbrengt, met elkaar lerend en filosoferend over onderwerpen als vriendschap, de (on)mogelijke maakbaarheid daarvan, toonladders, liefde, feiten, de dood, verantwoordelijkheid, ervaring en het leven - dan stel je op een gegeven moment met elkaar vast en meer nog: je erváárt aan den lijve dat...

Je leeft als God in Frankrijk...!

 

Wil jij in 2019 ook Leren Filosoferen?

Kies nu uit deze twee opties:

  • Gezien de erg aangename en leerzame ervaringen in 2018, hebben we besloten ook in de zomer van 2019 de Cursusweek Leren Filosoferen aan te bieden en nu in een voor velen nóg prettigere periode, namelijk: 20-27 juli 2019 in Frankrijk! Meer lezen daarover? Deelnemen? Zie: deze link naar de Cursusweek Leren Filosoferen 2019 in Frankrijk.

  • Op 6, 7 en 8 mei 2019 organiseert GrasFabriek i.s.m. IGOP in Nederland, op Landgoed De Hoorneboeg in Hilversum de: 3-daagse Workshop Leren Filosoferen (link) plaats. Ook daarvoor kunt u zich aanmelden.

'Leren Filosoferen?

Daar heb je de rest van je leven veel plezier en profijt van!'

Cursusweek Leren Filosoferen GrasFabriek.com

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page