Ontwikkeltraject Nationale Politie op TV bij VPRO Tegenlicht

February 16, 2015

In VPRO Tegenlicht wordt het organisatiecultuur-ontwikkeltraject van de Nationale Politie belicht waaraan GrasFabriek bijdraagt: VPRO ‪Tegenlicht‬, aflevering: 'Het einde van de manager’. Een aantal vakmensen van de Nationale Politie, deelnemers aan dit traject kwamen zelf aan het woord.

Online de hele aflevering terugkijken inclusief bronnen en achtergronden? Ga naar de website: VPRO Tegenlicht - Het einde van de manager

 

___

"

De rol van de manager ligt onder vuur. Drie organisaties laten zien hoe zij werknemers de macht geven en zelfsturing de ruimte bieden.

[...]

VPRO Tegenlicht gaat op zoek naar het bedrijf van de toekomst, waar de manager zoals we die kennen is verdwenen en waar mensen zelf bepalen hoe ze werken zonder van bovenaf gecontroleerd te worden.

[...]

En terwijl de Nationale Politie op dit moment midden in een van de ingrijpendste reorganisaties ooit zit, wordt op de werkvloer geëxperimenteerd met 'regelarme' teams. Het idee: minder protocollen en meer veiligheid.

 

Bron citaten: VPRO Tegenlicht

___

 

 

Medewerkers over dit cultuurontwikkeltraject

"

  • "IK BEN ME GAAN REALISEREN DAT IK ZELF ÓÓK WAT TE VERTELLEN HEB. IK HEB MIJN ZELFVERTROUWEN HERVONDEN."

  • "ALS IK NU EEN GOED PLAN HEB, DURF IK DAT VOOR TE LEGGEN AAN DE LEIDING. OF IK GA HET GEWOON DOEN! HET GAAT ER TOCH OM DAT WE GOED WERK LEVEREN?"

  • "DOOR MEE TE PRATEN OVER THEMA’S DIE ME ALS AGENT BEZIGHOUDEN, HEB IK HET HEILIGE VUUR IN MIJN WERK WEER TERUG."

Bron citaten: Medewerkers Nationale Politie die deelnemen aan dit cultuurontwikkeltraject

 

De Nationale Politie (± 65.000 medewerkers) is in een fase van de reorganisatie beland, die alle aandacht en energie naar zich toetrekt. Waarin individuele professionals zich knap machteloos kunnen voelen, omdat belangrijke beslissingen worden genomen over hunzelf of over hun werk, zonder dat zij daarin zélf meebeslissen. Maar er is ook een ander, fris geluid. Honderden vakmensen binnen de Nationale Politie doen daar aan mee, vaak vanuit het verlangen om als